Apaga la radio!

“Qui veu malament sempre veu alguna cosa de menys, qui escolta malament sempre escolta alguna cosa de més.” F. Nietzche

La claredat en la comunicació rau, tot i semblar contradictori, en el silenci. Quan vaig descobrir això la meva comunicació va donar un tomb i una escala de millores van tenir lloc tant en les meves relacions com amb mi. En aquest article us vull explicar els meus aprenentatges al respecte i el que m’ha servit a mi, per si us pot servir a vosaltres, basant-me en dues preguntes:

– Què vull dir quan parlo de silenci?
– Quina relació té amb la comunicació?

Des del silenci puc escoltar les meves necessitats més bàsiques, el primer pas és “apagar la radio”. Si, la “radio”, en “mode on”, són tots aquells pensaments, experiències, comentaris, emocions no expressats que duem dins i que quan frenem i ens abandonem a nosaltres mateixos donen voltes i més voltes al nostre cap en busca d’una vàlvula de sortida. A vegades, aquesta vàlvula de sortida està taponada i ens impedeix la canalització de tot el que hi ha a la “radio”. Aquesta canalització és vital per arribar a l’estat de silenci intern.
Què puc fer si em passa això? Deixar anar. Deixar anar càrrega, deixar de forçar i pressionar perquè les coses siguin segons les meves expectatives. Deixar anar tot allò que m’impedeix seguir el meu camí, perdonar, agrair, tenir converses amb qui necessiti per tancar ferides (a vegades aquestes converses són amb un mateix) i reconèixer tot allò que em fa sentir com a casa, tot allò que vull amb mi, tot allò que em potencia i m’ajuda. Deixar anar i reconèixer per abraçar la vida tal com és.

Cada moment és nou i diferent quan tens la consciència renovada i abandones les preocupacions i els prejudicis. Quan entres en el llenguatge del silenci, et tornes molt democràtic. Les etiquetes als demés desapareixen i ets capaç de connectar amb la teva essència i amb la dels altres. En aquest punt, ja saps fer funcionar el botó de la “radio”, tancar-lo i obrir-lo quan et convingui i connectar amb el silenci.
A mesura que practiques aquesta connexió amb tu mateix, aprens a apreciar i valorar allò que la vida t’aporta i saps triar amb total claredat i precisió què vols fer en cada moment. En definitiva, a prendre decisions i assumir les conseqüències des de l’aprenentatge.
La relació que el silenci té amb la comunicació és molt senzilla. Per exemple, dues persones poden estar parlant el mateix idioma sense escoltar-se l’una a l’altra, mentre que dues altres persones pot ser que no parlin el mateix idioma i tot i això, són capaces de captar i veure què li està passant a l’altra. A què és degut això?
El respecte, l’amabilitat, els bons sentiments…es transmeten més enllà de les nostres paraules. Així doncs, el silenci és un idioma d’obertura a l’escolta activa cap a un mateix i cap als altres. És un “sense filtres”.
Gran part de la nostra comunicació és no verbal i poques vegades ens enfoquem al fet de com afecta als demès el to de veu, el llenguatge corporal (ulls, cara, moviment de les mans)… Les actituds i els sentiments s’estan comunicant constantment expressant ràbia, por, amor, confiança, alegria, disgust… Ens comuniquem en funció del que sentim. Fes la prova, contradeix-te amb el missatge que dius i l’emoció que sosté el missatge. Comunica una notícia alegre plorant, no només dir-la sinó també expressar-la amb tot el llenguatge no verbal, oi que no és factible? El que sentim acompanya sempre la nostra comunicació.
A part del silenci que ens porta a l’escolta, la comunicació consisteix també en compartir, entendre i disfrutar el que els demés tenen per oferir. L’autèntica comunicació cura i alimenta.
“La naturalesa ens va donar dos ulls, dues orelles i una boca per tal de que puguem observar i escoltar el doble del que parlem.” Epicteto de Frigia.

Ester Genové · Executive&Live Coach

Pròximament publicació a Girosalut Juny’16

Etiquetes: , , ,

Comments  -  0 Comments

There are no comments yet.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta