Aprendre d’un mateix

Totes les persones som genis. Però si jutges un peix per la seva habilitat per pujar als arbres, viurà tota la seva vida pensant que és un inútil. Albert Einstein.

Conèixer-se a un mateix és un dels aspectes més importants a l’hora de prendre una decisió (sobretot quan un detecta que és el moment de desenterrar il·lusions i metes personals). L’estima i el respecte amb un mateix és el que ens fa estar a gust amb el que fem i el que diem i per tant, també estar a gust amb la decisió presa. Com podem connectar-nos amb nosaltres mateixos?

Pren consciència dels teus estats interns, les teves emocions; què sento, com ho sento i on ho sento. Detecta les característiques personals, les que et fan únic; actituds, aptituds, habilitats i destreses. Escolta les intuïcions. Si, allò que apareix de cop i que no té explicació racional i que et remou alguna cosa… això és la teva brúixola. Tot això és el que “ets”.  Confia amb tu, accepta’t.

Persevera, persevera i persevera; serà dur. Poden sorgir aspectes que tenies apartats o tancats, aspectes que no t’agradaran. El fet que brollin capítols passats t’ajudarà a buidar la maleta que, potser, ara pesa massa. És bo escoltar la veu interior i acceptar els elements que t’agraden i els que no.

Com ja deus haver intuït, el fonament és l’autoconeixement i com a pilar central què és vol:

  • Escolta activa.
  • Reflexió.
  • Perseverança.
  • Acció.

Actuar en consonància amb les teves emocions i necessitats et farà sentir autèntic i aconseguir més respecte, control i estima.

Cada mil·lèsima de segon convius amb tu mateix, t’agrada ser qui ets? Cultivar l’amistat interna depèn de la sinceritat dels teus esforços per deixar enrere el que és inútil o perjudicial.

El diàleg intern que construïm i que ens repetim, a vegades com un mantra, és un dels altres factors que influeix a nivell emocional. Ens afecta en l’assoliment dels nostres objectius i construeix la pròpia autoconfiança o la fulmina. Quin diàleg intern tens? Què et dius a tu mateix? Sigui el que sigui el que et dius, t’acosta o t’allunya dels teus objectius? I de les persones?

És freqüent pensar que el menys responsable de la nostra condició interna som nosaltres mateixos. Pensem que és la societat, el govern, la nostra família, els amics…però mai nosaltres mateixos. Un gran pas a la vida, sens dubte, és assumir la responsabilitat dels nostres propis pensaments, paraules i accions amb les seves conseqüències.

L’autoconeixement és el pas previ i fonamental per cultivar l’autoestima, l’autorespecte i l’autocontrol. No és possible estimar, respectar ni controlar el que no es coneix, no és possible aplicar-ho cap a un mateix. L’autoestima no pot aflorar sense l’autoconeixement.

Ester Genové · Executive&Live Coach

Pròximament publicació a Girosalut Març’16

Etiquetes: , , , , ,

Comments  -  0 Comments

There are no comments yet.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta