Et preocupes o t’ocupes?

“Si el teu problema té solució, per a què et preocupes? Si el teu problema no té solució, per a què et preocupes?” Proverbi Chinès.

La paraula preocupar prové del llatí “praeoccupáre” i significa ocupar-se prèviament, anticipar el futur. Quan ens preocupem, donem voltes i més voltes a les diferents alternatives, sense apreciar cap solució que ens satisfaci. Sentim l’amenaça, sospesem els riscos, anticipem les conseqüències més desastroses, passem nits desperts sense poder descansar o pensar en una altra cosa, però som incapaços de prendre decisions. I no és que no volem sinó que no som capaços de veure opcions vàlides. La preocupació ens manté atrapats en un cercle viciós.

A vegades, ens preocupem tant que les nostres preocupacions acaben essent la realitat, això és potser, el més irònic de tot, perquè reforça la nostra creença de que al preocupar-nos tenim raó. Però si ho analitzem des del punt de vista de la llei de l’atracció té molt de sentit. Simplement pel fet de que ens enfoquem amb molta passió cap als aspectes dolents i ho interioritzem constantment fins que, això, és el que acabem atraient. Som el que pensem.

Quan ens ocupem d’alguna cosa, tenim un pla d’acció i la sensació de que hi ha una oportunitat, una possibilitat de resoldre la situació. La conversa interna és totalment diferent, ens permet descansar perquè sabem que estem fent tot el que està al nostre abast. Ocupar-se ens aporta acció, concentració i resolució.

La diferència entre preocupar-se i ocupar-se està en l’estat d’ànim que es genera en cada cas:

-Preocupar-se: genera emocions associades a converses de “no possibilitat”. Quan aquestes converses s’allarguen en el temps, acaben transformant-se en un estat d’ànim “preocupadís”, que s’instal·la de forma contínua i en el que la causa de tot esdevé la preocupació.

-Ocupar-se: les converses són de possibilitat i generen emocions molt més positives perquè ens sentim amb la capacitat per resoldre els problemes del nostre dia a dia. A més, el fet d’actuar desactiva les preocupacions que acaben per desaparèixer. L’acció és el millor antídot per l’estat d’ànim de la preocupació.

La preocupació s’associa al llenguatge victimista. S’anomena així, perquè quan l’utilitzem, ho fem des d’un lloc on no és possible trobar opcions, perquè pensem que no hi ha res a fer, que el problema no depèn de nosaltres, que no tenim capacitat per resoldre’l: “això no depèn de mi, no hi ha res que jo pugui fer, la culpa la té “X”, si no hagués dit/fet allò, no em veuria en aquesta situació”. Ens situem al centre de l’escena i atribuïm la causa de les nostres dificultats a elements externs o a terceres persones. Per això podem donar-li voltes i més voltes, incapaços de buscar solucions, queixant-nos i sentint-nos desvalguts i impotents. Quan ens preocupem, vivim qualsevol situació de la vida com un problema.

Quan ens ocupem estem valorant el problema com un repte, com una oportunitat. Estem possibilitant accionar. A mi m’és útil seguir els passos (extrets de “Cómo evitar las preocupacions y disfrutar de la vida de Dale Carnegie):

  • Analitza la situació i estigues segur de que és real i no alguna cosa que només existeix a la teva ment. Groucho Marx: “M’he passat la vida preocupat per coses que mai han arribat a passar”.
  • Accepta la situació. Això dona tranquil·litat per passar al següent pas.
  • Ocupa’t a millorar la situació actual.

Recorda sempre de vestir-te amb una actitud positiva i d’aprendre a poc a poc, a valorar tot allò que tens, deixant de preocupar-te per tot allò que no tens.

Aquesta distinció és molt valuosa ja que tots nosaltres tenim la capacitat d’escollir a quin costat ens volem situar i la capacitat de decidir què volem fer. A vegades trobem persones que confonen les dues paraules i consideren poc raonable i poc responsable inclús, no preocupar-se per les coses importants: “Com no puc preocupar-me pel futur dels meus fills? Seria una irresponsabilitat si no ho fes”. Aquesta distinció t’ajudarà a decidir en quins moments et vols ocupar i passar a l’acció. D’aquesta manera podràs descansar més, viure més equilibradament i en pau.

 

 

Publicació GiroSalut Febrer’17

Comments  -  0 Comments

There are no comments yet.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta