I això del Coaching…què és?

“El Coaching consisteix en acompanyar a una persona a trobar les seves pròpies respostes, a descobrir el potencial que té dins seu, el camí cap a l’excel·lència. En definitiva a aconseguir els seus propis objectius, ja siguin personals o professionals. El Coach fa preguntes clau per tal que el coachee trobi les seves pròpies solucions.”

Sir. John Whitmore.

 

En un procés de coaching el coach acompanya al coachee a trobar el seu camí, a eliminar obstacles i a aprofitar al màxim les seves capacitats. El coach no diu al coachee què ha de fer, sinó que l’ajuda de manera que ell mateix descobreixi cap on vol anar a través de diverses eines orientades a l’aprenentatge transformacional.

El coaching es basa en el respecte de l’altre com a legítim altre, deixant espai per tal que l’altre sigui com és.  Entrenant les seves habilitats personals, de comunicació i de lideratge personal. Fomentant l’autoconeixement i el contacte de la persona amb el seu entorn.

El Coahing Ontològic és una disciplina que a través de l’ús del llenguatge, la corporalitat, l’emocionalitat i la intuïció, desafia paradigmes culturalment arrelats, amb el propòsit de facilitar l’acció i el benestar de les persones dins del respecte i el compromís.

Aquesta disciplina relativament recent, està fonamentada amb desenvolupaments científics i teòrics del sociòleg Rafael Echeverría, el biòleg Humberto Maturana, els filòsofs F.Nietzche, M. Heidegger y Wittgenstein, el disseny ontològic de Fernando Flores i la pràctica del Coaching de Julio Olalla. Sumant-hi aportacions de la intel·ligència emocional, la física quàntica i aportacions particulars de les escoles d’ensenyament i el bagatge de cada Coach.

A la pràctica aquesta disciplina s’utilitza per millorar la comunicació, dissenyar un futur professional ambiciós i possible, millorar la nostra relació de parella, familiars, amics, fills… En definitiva, aconseguir realitzar allò que jutjàvem impossible o “molt difícil” i descobrir oportunitats on només veiem limitacions. Quan ens sentim insatisfets amb aspectes de la nostra vida, ja sigui personal, relacional, de parella o laboral i volem començar un canvi i no sabem com, o quan creiem que sabem com, però els resultats als que aspirem no es materialitzen i ens desanimem, ens ressentim i ens diem coses com: “Es que tinc mala sort”,  “Amb aquesta gent no es pot esperar res nou”,  “El que passa és que jo no puc”, “La culpa la té la meva parella”, “Si fos una mica més intel·ligent”, “Si els meus pares m’haguessin”…

El llenguatge no és innocent. El llenguatge genera noves realitats. Has pres atenció alguna vegada a quines són les converses que tens amb tu mateix i amb els altres? Quines paraules utilitzes? Com demanes? Com ofereixes? Pot ser que estiguis pensant que és obvi, ho has fet tota la vida oi? I de les peticions i oferiments que emets, quantes en són efectives? Transparents, sense filtres, quantes han arribat a bon port?

Tot i això, el coaching no serveix per a tot ni ho soluciona tot… un procés de coaching té sentit i és efectiu quan el coachee té compromís per aconseguir el seu objectiu.

 

 “Si la teva ment està plena de coneixement, estàs sempre preparat per res. Si està oberta, com la dels principiants, estàs disponible per tot. En la ment dels principiants resideixen infinitat de possibilitats; en la ment dels experts, n’hi ha poques”. Suzuki.

Veure la publicació a la revista GiroSalut, desembre ’15

Etiquetes: , , , , ,

Comments  -  2 Comments

 • Ester Genové on febrer 13th, 2016

  Montse C, em pregunta via mail: Voldria informació en concret sobre la fonamentació dels tres filòsofs que anomena, què agafa de cadascun d’ells aquest mètode integral seu?

  • Ester Genové on febrer 13th, 2016

   El que pretén aquest paràgraf que comentes és donar a conèixer els orígens del coaching. Es fonamenta amb disciplines de la física cuántica, la lingüística, la filosofía, la biología, la psicología, el pensament sistèmic i management modern. El coaching ontològic és la disciplina en la que m’he format i en la que practico el Coaching. Et detallo a continuació una mica d’explicació del que em preguntes:

   – Nietzsche: deia “una voluntat de poder que no pot sinó sorprende”. El coaching ontològic és una pràctica que té com a un dels seus principals objectius expandir el poder dels individus perquè els sigui possible incidir tant en les seves vides, en les seves maneres de ser, com en els seus respectius entorns. D’aquí ve la noció central en la filosofía de Nietzche del “übermensch” (super jo), entès per ell com l’home que entén que el seu principal repte a la vida és la seva pròpia superació, la transformació de si mateix fins a convertir-se en la persona que cada un aspira a ser. El coaching és una pràctica al servei d’aquest propòsit.

   – Heidegger: va recuperar la paraula “a-létheia” que significa “allò que no està amagat”, la veritat. La veritat no és una cosa a la que podem accedir de forma immediata, sinó que es despulla davant dels nostres ulls quan “el que és” es fa evident. El Coaching ontològic pretén descobrir “les veritats” (cada un té les seves) amb les preguntes, la presa de consciència i altres tècniques.

   – L.Wittgenstein: “Quan parlem no només descrivim la realitat sinó que també actuem”. El llenguatge és acció, el lenguaje genera acció. El Coaching pretén prendre consciència de què diem i sobretot COM ho expressem. Al cap i a la fi, la manera en la que expressem és com accionem.

   Les sessions de Coaching són espais d’introspecció cap a un mateix, de superació, de cerca de noves mires. El coachee decideix, sempre, cap a on anar i fins on vol arribar.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta