Què m’està passant?

Ens fem aquesta pregunta quan experimentem un sentiment nou o no sabem posar-li nom.

Les emocions tenien, pels nostres avantpassats, una funció vital que era la de supervivència. Em refereixo al fet de sentir por quan creien que estaven davant d’un perill predisposant-los per a la fugida o a quedar-se quiets. Aquesta funció vital s’ha vist modificada en el sentit de que les emocions actualment tenen a veure amb aprenentatges socials; com la por a no ser acceptat, la il·lusió de conèixer algú nou, sentir vergonya… tot i això la reacció emocional del nostre cos és pràcticament la mateixa.

Quan sentim un soroll que ens espanta, el cor es dispara fent circular la sang més ràpid posant-se d’aquesta manera a punt per atacar o per fugir, el nostre cos reacciona automàticament alertant-se. Reacciona igual quan sentim ira o ansietat.

L’educació emocional és la capacitat de reconèixer amb precisió les emocions, tant les pròpies com la dels demès. El primer pas és posar nom al que sentim i identificar el que passa als altres per a poder reaccionar. Has provat de fer una llista amb totes les emocions que coneixes? Creus que aquesta llista de paraules pot descriure tot el que sents? Com més diversitat de paraules i significats coneguem més podrem concretar i diferenciar el que sentim. Per exemple, quina diferència hi ha entre impotència, indignació, rancor, ràbia, còlera, enuig, fúria, odi, hostilitat, agressivitat, ressentiment, molèstia, mal humor, antipatia, enveja i gelosia? La sabem? Totes aquestes emocions tenen una mare que és la ira.

No se si penseu igual que jo, ens han ensenyat molt poc a posar nom al que sentim, a saber què vol dir, a expressar-ho i gestionar-ho. La intel·ligència emocional és la capacitat de posar intel·ligència entre l’estímul (l’emoció que sentim) i la nostra resposta (la conducta que adoptem). Absolutament totes les emocions són legítimes i no es classifiquen en positives i negatives, les emocions són energia, canalitzar aquesta energia és l’important. La única energia que és negativa és la que queda estancada.

Quan escric la paraula “gestionar” em refereixo a ser capaços de moure’ns entre el gran ventall de colors, ser capaços de distanciar-nos dels extrems, del blanc i del negre, de reprimir el que sentim i de ser impulsius amb el que sentim.

El cervell està dividint en dues parts; l’hemisferi esquerre on hi ha la intel·ligència racional (raonament, el llenguatge parlat i escrit, l’habilitat numèrica, l’habilitat científica, el control de la mà dreta) i l’hemisferi dret on tenim la intel·ligència emocional (la intuïció, la imaginació, el sentit artístic, el sentit musical, la percepció tridimensional i el control de la mà esquerra). La part racional i la emocional interactuen i això és el que explica que puguem tenir control sobre les nostres emocions. Tot i això, influir a través de la raó amb les emocions és difícil, sobretot quan experimentem emocions fortes on establir diàlegs o prendre decisions racionals és tot un repte. Què podem fer en aquests casos? Respira profundament, escolta’t i practica:

– Identifica les teves emocions: Com et sents? Quina és l’emoció que més t’ha acompanyat avui?

– Compren les emocions. Posa nom a la teva emoció i entén què significa i suposa.

– Regula les emocions (des de la gestió, no des de la repressió). Què pots fer per gestionar el que sents de diferent manera?

– Gestiona les emocions. Què faràs? Com actuaràs? Què pots fer sentir-te millor?

– Expressa l’emoció. Adreça’t a qui creguis oportú, potser a tu mateix i comunica què sents.

 

El camí de “saber ser” és conèixer, fer, conviure amb un mateix i amb els altres des de la intel·ligència emocional. Si el que fas fins ara no et funciona, fes-ho d’una manera diferent. Practica, fes-te preguntes. Fer de diferent manera et farà obtenir resultats diferents. Trobar l’equilibri intern és el punt clau en aquestes situacions.

 

Publicació GiroSalut Desembre ’16

Etiquetes: , , ,

Comments  -  0 Comments

There are no comments yet.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta