Dic “no” i em sento bé

 

“Desprès dels 40, el més important que vaig aprendre a fer  va ser dir no quan vull dir no”   Gabriel García Márquez

Alguna vegada has dit “sí”, volent dir “no”? Has acabat fent alguna cosa que no volies fer per por a dir “no” o per por al refús?

Sovint, ens trobem amb dilemes amb els que hem de prendre decisions i jo em pregunto si som capaços realment de decidir fer el que volem fer amb total llibertat, sense tenir en compte les convencions socials que ens obliguen a oblidar-nos de nosaltres mateixos, de les nostres necessitats i interessos. A vegades caiem a la trampa i sentim neguit quan hem d’escollir entre nosaltres o els altres, confonent la humilitat amb el sacrifici o el favor amb l’obligació.

De fet, dir “no”, és una pràctica socialment poc apreciada. Quan eres petit et van ensenyar a dir no? Tant si respons “si” com “no”, quina connotació té per tu? Estic segura que per unanimitat haureu contestat mentalment; negativa. Des de petits ens eduquen a mostrar-nos amables, ser servicials, agradar els demés…busquem l’apreci i l’amor. Aquests són alguns dels aspectes que ens poden impulsar a dir si. Quan el “si” es converteix en un atuomatisme i es pronuncia sense reflexió poden aparèixer incongruències internes:

 • Cada vegada que evitem dir que no ens estem oblidant i traint a nosaltres mateixos. Deixem en segon pla les nostres necessitats, estem jugant amb la nostra dignitat.
 • Si diem sempre que si, podrem arribar a fer tot allò que hem promès? Ens podem trobar amb un greu problema d’incompliment de promeses i normalment sol passar amb la persona amb la que tens més confiança, i amb la que més estimes.
 • Quan ens neguem el dret a dir que no generem ressentiments cap als altres. Ens solem enfadar amb les persones descarades que demanen i demanen…generant ràbia.
 • El judici que fem quan rebem un “no” per resposta. “Si em diuen que no és perquè no m’estimen”.
 • Tot i que no demanem, també generem certes expectatives sobre què haurien de fer els altres per nosaltres, expectatives, que al no complir-se generen frustració i ressentiment. Demanar és un art, treballem la por a que ens diguin “no”.

Cada vegada que diem “si” volent dir “no” ens estem negant a nosaltres mateix allò que desitgem. Ens pot passar que per un moment dubtem sobre el que seria beneficiós per l’altre i el que tu vols, en cas que ens passi això, agafem-nos el nostre espai per reflexionar i connectem-nos amb nosaltres mateixos. Una vegada tinguem la decisió presa comuniquem-la i mantenim-la. Ser fiables amb nosaltres mateixos i amb les nostres paraules farà de nosaltres persones creïbles i confiables. Les paraules tenen el seu valor, cuidem-les.

L’aprenentatge a dir no depèn de la voluntat de voler adoptar aquesta actitud;

 • Quan et demanin alguna cosa pregunta’t i reflexiona si és el que vols per tu.
 • Respon quan estiguis segur, pren-te el teu temps.
 • Prioritza, tens temps per dur-ho a terme?
 • Existeix un terme mig? Pots negociar i establir un acord.
 • Sigues honest i amable quan diguis “no”. Practica l’assertivitat.
 • Acciona’t, comença a practicar.
 • Sigues pacient, a vegades sortirà bé, a vegades no. Un error t’ajudarà a aprendre i millorar en el futur.
 • No permetis que la culpa truqui a la teva porta.

La voluntat de cercar un equilibri que ens permeti ser tolerants i comprensius, habilitant un espai per expressar els nostres matisos i discrepàncies, és la clau del “no” assertiu estant alineat amb un mateix. Connecta amb les teves necessitats, atén el que vols, prioritza el com estàs en cada moment i situació, si ho fas necessitaràs saber dir “no”. Sovint, dir “no”, esdevé necessari per conèixer-nos, per significar-nos i mostrar-nos al món tal com som.

Ester Genové Bou. Executive & Live Coach

Veure la publicació a la revista GiroSalut, febrer ’16

 

Etiquetes: , , , , , , ,

Comments  -  0 Comments

There are no comments yet.

Subscriu-te al bloc per correu electrònic

Introduïu el vostre correu electrònic per subscriure-vos a aquest bloc i rebre notificacions d'entrades noves per correu electrònic.

Uneix altres 11 subscriptors

Entrades recents

Comentaris recents

Arxius

Categories

Meta